pi膮tek, maja 05, 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

Placki ziemniaczane...kto ich nie lubi, a z dodatkiem gulaszu to ju偶 prawdziwy rarytas 馃槈 Moje placki troch臋 urozmaici艂am, dodaj膮c do nich p艂atki owsiane oraz natk臋 pietruszki, a ziemniaki star艂am na tarce o grubych oczkach, dzi臋ki temu wysz艂y naprawd臋 chrupi膮ce. Poda艂am je z delikatnym gulaszem z indyka.



Sk艂adniki:

Placki:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
  • natka pietruszki
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • olej do sma偶enia
Gulasz:
  • 2-3 cebule
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 500 g piersi z indyka
  • s贸l, pieprz
  • papryka s艂odka mielona
  • papryka chili
  • olej do sma偶enia
  • 1 - 1,5 szklanka wody lub bulionu
Wykonanie:

Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostk臋 i podsma偶amy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Papryk臋 myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawa艂ki. Wrzucamy na patelni臋 do cebuli. Pier艣 z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostk臋. Wrzucamy do cebuli z papryk膮. Sma偶ymy oko艂o 5-6 min. Marchewk臋 obieramy, myjemy i kroimy w s艂upki. Dodajemy do mi臋sa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, sol膮 oraz obiema paprykami. Chwil臋 sma偶ymy, a nast臋pnie podlewamy stopniowo wod膮 lub bulionem. Dusimy oko艂o 20-30 min., co jaki艣 czas podlewaj膮c wod膮, gdy zajdzie taka potrzeba.

Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki ods膮czamy na sitku. Cebul臋 obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebul臋 i dodajemy jajka, p艂atki owsiane, s贸l oraz m膮k臋. Dok艂adnie wszystko mieszamy 艂y偶k膮. Na ko艅cu dodajemy posiekan膮 natk臋 pietruszki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wyk艂adamy cienko mas臋 ziemniaczan膮, formuj膮c placki. Sma偶ymy z obu stron na z艂ocisty kolor, na 艣rednim ogniu. Po usma偶eniu placki uk艂adamy na r臋czniku papierowym by ods膮czy膰 z nadmiaru t艂uszczu.
Placki podajemy z gulaszem z indyka. 








10 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger