piątek, marca 24, 2017

DOMOWE BUŁKI Z CZARNUSZKĄ

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔

Składniki:
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej (typ 550)
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 7- 8 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. 
Rozbełtane żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Studzimy.










18 komentarzy:

  1. domowe bułeczki-pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają lepiej niż z półki sklepowej! Aż chciałoby się zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To dla mnie duży komplement :)

      Usuń
  3. Uwielbiam czarnuszkę, więc muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo i nawet najlepsze piekarnie nie zrobią tak smacznych wypieków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Aniu! Uwielbiam domowe pieczywo, choć często go nie robią, ale jak się już pojawi to prawdziwy rarytas :)

      Usuń
  5. Piękne bułeczki, a czarnuszka świetnie podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo lubię ten smak czarnuszki :)

      Usuń
  6. Uwielbiam czarnuszkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czarnuszka jest świetna, uwielbiam ją w pieczywie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czarnuszka jest świetna ;) Odkąd ją poznałam to bardzo często dodaje jak piekę domowe pieczywo :)

      Usuń
  8. Wspaniałe bułeczki, uwielbiam czarnuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy czarnuszkę oraz domowe pieczywo. Ta kombinacja brzmi zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja również uwielbiam to połączenie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger