PIECZONA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉





Składniki:
  • pierś z indyka około 1 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • bazylia
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku 
Sos:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy indyka.Wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Pierś z indyka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 60 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10-15 min.
Sos: Śmietanę mieszamy z majonezem i musztardą. Podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy wino, a na końcu mąkę i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Upieczoną pierś z indyka kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem musztardowym. Do obiadu możemy podać ulubioną sałatkę i pieczone ziemniaczki (klik).









Komentarze

  1. pyszny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek :) bardzo często robię obiady z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również często robię obiady z piekarnika bo wolę niż smażone i są zdrowsze :)

      Usuń
  3. O swietny pomysl na obiadek Przyznam się bez bicia ze nie jadlam nigdy sosu musztardowego Ale lubie miesko z musztarda Może najwyższy czas zrobić taki sos Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnes jak lubisz musztardę to koniecznie spróbuj tego sosu, jestem pewna, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię taką pierś z indyka, świetnie smakuje na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię piec pierś z indyka bo na ciepło podam do obiadu, a jak zostanie to jest do kanapek :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię sos musztardowy :) Danie pożywne i smaczne, tak jak ja lubię :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja dałam delikatesowa, ale jak ktoś lubi ostrzejsze smaki to można dać sarepska lub pół na pół z delikatesowa

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny