SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM

Indyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim ❤ Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu, a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym sosie. Tym razem postanowiłam dodać go do sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo spontaniczny, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, stąd podstawą był kurczak i winogrona 😉



 Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 op. mieszanki sałat
  • ok. 15 szt. winogron czerwonych
  • 1/2 op. kiełków brokuła
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa do smażenia
Sos:
Wykonanie sosu → klik

Wykonanie sałatki:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Studzimy. Mieszankę sałat wsypujemy do miski. Winogrona myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartkę. Kiełki myjemy, osuszamy. Do miski z sałatą dodajemy kurczaka, winogrona, kiełki brokuła oraz nasiona słonecznika. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej indyjskim sosem miętowym. Mieszamy.








Komentarze

  1. Sałatka wygląda apetycznie. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, bo takiego połączenia nie znam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis! podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka :) Smaczna, a na dodatek zdrowa :) Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek do pracy, czy do szkoły :)

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny