poniedziałek, grudnia 05, 2016

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ

Mała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉


Składniki:
  • 2 duże buraki
  • 1 duże jabłko
  • 4 filety śledziowe
  • natka pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 120 g sera feta
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Marynata:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy gotowym sosem.







2 komentarze:

  1. Idealna sałatka do karty dań restauracjach. Pyszna i zdrowa :) Bardzo mi się podoba sposób podania tej sałatki. Szkoda tylko, że restauratorzy nie pomyślą o takich sałatkach.
    Taki blog jest idealny dla restauratorów. Można znaleźć ciekawe dania, idealne do karty dań.
    Pozdrowionka.
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Jest to dla mnie wielki komplement i wyróżnienie!
      Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger