SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ
Mała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 duże buraki
 - 1 duże jabłko
 - 4 filety śledziowe
 - natka pietruszki
 - garść ziaren słonecznika
 - 120 g sera feta
 
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka musztardy
 - sól, pieprz
 
Marynata:
- 2 szklanki wody
 - 1/2 szklanki octu
 - 1 łyżka cukru
 - 2 liście laurowe
 - 3 ziela angielskie
 
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę.









Idealna sałatka do karty dań restauracjach. Pyszna i zdrowa :) Bardzo mi się podoba sposób podania tej sałatki. Szkoda tylko, że restauratorzy nie pomyślą o takich sałatkach.
OdpowiedzUsuńTaki blog jest idealny dla restauratorów. Można znaleźć ciekawe dania, idealne do karty dań.
Pozdrowionka.
Patryk
Dziękuję za miły komentarz. Jest to dla mnie wielki komplement i wyróżnienie!
UsuńPozdrawiam