Taki koktajl to bogactwo witamin i minerałów. Szczególnie bogaty w magnez oraz potas. Idealny jako drugie śniadanie lub deser.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- ok. 450 ml wody przegotowanej
- 2 banany
- 2 łyżki rozdrobnionego ziarna kakao
- garść orzechów włoskich
Do misy blendera wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wodą i miksujemy na wysokich obrotach około 3 min. Dodajemy banany pokrojone w plasterki, rozdrobnione ziarna kakao oraz orzechy włoskie. Wszystko razem blendujemy przez około 3-5 min. Gotowy koktajl rozlewamy do kieliszków/słoiczków/szklanek.
Rada:
Ziarna kakao możemy zastąpić kakao w proszku - wtedy wystarczy 1 łyżka.
pyszne połączenie smaków, wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńFajny ten koktajl :) Pysznie wygląda ;) Lubię takie koktajle :) Co do nietolerancji laktozy, osoby z nietolerancją laktozy mogą też pić mleko, ale acidofilne, bądź mleko, które jest pozbawione laktozy. Takie mleko też można kupić w sklepie :) Można też dodać kefir lub maślankę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
to sa moje smaki! Bardzo lubie takie koktajle i pije je dość czesto
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie tak pozytywne komentarze :) Motywują mnie do dalszej pracy ;)
OdpowiedzUsuńRobilem to. Wyszlo rzadkie jak sraczka. Gdzie popelnilem blad?
OdpowiedzUsuńCiężko mi stwierdzić...może chodzi o rodzaj płatków owsianych? może za dużo wody? może za krótko miksowane?
UsuńKoktajl po zmiksowaniu powinien być idealnie gładki i gęsty