wtorek, 15 listopada 2016

CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Żurek- jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, gotowana w różnych wersjach. Mój ulubiony żurek to z dużą ilością chrzanu i z białą kiełbaską, bez dodatku śmietany. Dawniej do żurku nie dodawałam krojonej marchewki, ani żadnych innych warzyw, ale odkąd spróbowałam na Mazurach żurku z marchewką teraz już nie wyobrażam sobie innego 😉


Składniki:
  • 1/2 litra żurku w butelce
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 białych kiełbasek
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 suszone grzybki
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy, myjemy. Pietruszkę, selera, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka w całości, marchewkę kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy ok. 1,5 litra wody, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 45 min. Następnie wrzucamy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki, dodajemy chrzan oraz majeranek, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku.
Na talerz wykładamy obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki i zalewamy gorącym żurkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)