Princessa kokosowa z truskawkami

Princessa kokosowa to pyszne ciasto przekładane z truskawkami. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych kokosową masą budyniową z dodatkiem wafelków kokosowych oraz świeżych truskawek. Pomiędzy warstwami masy znajduje się chrupiąca beza kokosowa, która świetnie komponuje się z kremową masę budyniową z mascarpone.

Ciasto jest mocno kokosowe i dość słodkie, a orzeźwiającej nuty dodają mu kawałki świeżych truskawek wtopione w kokosowej masie budyniowej.
Jeżeli jesteś fanem Princessy kokosowej to polecam to ciacho!


Ciasto princessa kokosowa z truskawkami


Składniki:

Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 wafelki Princessa kokosowa (po 44 g)
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Masa kokosowa (budyniowa):
  • 750 ml mleka
  • 3 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 180 g masła
  • 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 wafelki Princessa kokosowa (po 44 g)
Dodatkowo:
  • ok. 400 g truskawek
  • wiórki kokosowe na wierzch



Wykonanie:

Beza kokosowa:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek dodajemy wiórki kokosowe oraz drobno pokruszone wafelki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę wykładamy na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (lub z termoobiegiem przez około 20-25 min.). Studzimy na kratce.


Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części.


Masa budyniowa:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z mascarpone i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Na końcu do masy dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki i mieszamy łyżką. Odkładamy około 3-4 łyżki masy, a resztę dzielimy na 2 części.

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szczypułki i każdą kroimy na pół.


Ciasto:
Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy połowę masy budyniowej. W masie umieszczamy połówki truskawek, jedna obok drugiej i rozsmarowujemy równomiernie ją po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosową, na której rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozsmarowujemy odłożoną część masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Princessa kokosowa z truskawkami i bezą kokosową

Princessa kokosowa z truskawkami i masą budyniową

Kokosowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto kokosowe z truskawkami i masą budyniową

Przekładane ciasto kokosowe z truskawkami i bezą kokosową


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny