Jak wykonać idealne placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane można przygotować na kilka różnych sposobów, a każda osoba, która zabiera się za ich przygotowanie wybiera dla siebie ten najdogodniejszy. Wiele osób nie wyobraża sobie swojego planu żywieniowego bez placków ziemniaczanych z gulaszem, inni robią je z sosem pieczarkowym i cebulką, a jeszcze inni są zwolennikami placków ze śmietaną i cukrem. Jak widać jest to bardzo uniwersalna i łatwa do spersonalizowania potrawa, lecz najważniejsze jest to, że przepis na tradycyjne placki ziemniaczane jest banalnie prosty. 


Zdjęcie autorstwa timolina na Freepik


Jak zrobić placki ziemniaczane we własnym domu? Co będzie potrzebne?

Placki ziemniaczane w domowym zaciszu przygotowuje się w maksymalnie kilkadziesiąt minut. Najpierw trzeba jednak skompletować wszystkie niezbędne składniki, a konkretniej:
  • ziemniaki (około kilogram, w zależności od tego ile placków chce się zrobić),
  • 2 jajka,
  • małą cebulę,
  • 2 łyżki mąki,
  • ulubione przyprawy (przede wszystkim czosnek granulowany, sól, pieprz, preferowane zioła i suszoną cebulę),
  • olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.
Niektóre osoby dodają do placków ziemniaczanych również odrobinę szczypiorku, ale jest to uzależnione od indywidualnych preferencji domowników.
Jak widać skompletowanie wszystkich niezbędnych produktów nie powinno pochłonąć z domowego budżetu zbyt dużych pieniędzy.


Placki ziemniaczane krok po kroku - jak je przygotować?

Po skompletowaniu wspomnianych wyżej składników można się zabrać za finalne przygotowanie placków ziemniaczanych. W tym celu wykonuje się kilka prostych czynności, a mianowicie:
  • w pierwszej kolejności obiera się ziemniaki i trze się je na tarce o drobnych oczkach (alternatywą jest zmielenie ziemniaków przy pomocy maszynki do mielenia z prawidłowo dobraną nakładką),
  • z uzyskanej masy usuwa się nadmiar wody (w przeciwnym razie placki nie będą idealne),
  • przechodzi się do drobnego posiekania cebulki (ewentualnie również szczypiorku),
  • do miski z ziemniakami dodaje się cebulkę, szczypiorek, dwa jajka, dwie łyżeczki mąki oraz ulubione przyprawy i zioła,
  • cała masa powinna być dokładnie wymieszana,
  • placki nakłada się łyżką na rozgrzaną patelnię (z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym) i smaży z każdej strony przez kilka minut (do momentu aż staną się rumiane i złociste).
Dostosowanie się do tych wskazówek sprawi, że placki ziemniaczane będą nie tylko smaczne, ale też chrupiące.
To potrawa, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego obiadu, ponieważ jest łatwa i szybka do przygotowania, a ponadto zasmakuje dzieciom, młodzieży i osobom dorosłym.


Placki ziemniaczane - dlaczego warto je przygotowywać?

Placki ziemniaczane warto przygotowywać w domach z kilku prostych względów. Przede wszystkim są smaczne i uniwersalne (idealne na każdą możliwą okazję). To potrawa, która zasmakuje każdej osobie, której się ją poda i będzie się do niej chętnie wracało w przyszłości. Może być zaserwowana nie tylko na obiad, ale też na kolację.

Każdy jest również w stanie dodać do niej swoje ulubione dodatki (np. gulasz). Placki ziemniaczane zaskakują swoim wyjątkowym smakiem i mogą być podawane w różnych zestawieniach, głównie z jogurtem, grzybami lub twarożkiem. Co najważniejsze nie są zbyt czasochłonne i drogie w przygotowaniu, a do tego mogą być serwowane na mniej oficjalnych uroczystościach rodzinnych, domowych imprezach, spotkaniach ze znajomymi, kolacjach z drugą połówką czy też podczas wspólnych wieczorów w gronie rodzinnym. Nic dziwnego, że ta potrawa cieszy się również dużą popularnością w wielu restauracjach.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny