Kwadratowa czy okrągła? Jaką zastawę stołową wybrać?

Obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni jest zastawa stołowa. Może być ona mniej lub bardziej rozbudowana, co należy dopasować do swoich potrzeb. A w jakim kształcie występuje? Przedstawiamy nie tylko, co wchodzi w skład zastawy stołowej, ale też porównujemy dwa najpopularniejsze kształty. Sprawdź!



Zastawa stołowa – co wchodzi w jej skład?

Zanim przejdziemy do omówienia kształtów zastawy stołowej, musimy w pierwszej kolejności wyjaśnić, czym tak naprawdę ona jest. 

Otóż zastawa stołowa to zestaw naczyń i sztućców używanych do spożywania posiłków. Zazwyczaj składa się z talerzy, kubków lub filiżanek, szklanek, sztućców (widelec, nóż, łyżka) oraz miseczek lub innych naczyń do podawania różnych potraw.

Zastawa stołowa może być także rozbudowana o kolejne elementy, jak na przykład:
  • sztućce do deseru (łyżeczki do lodów, widelec do ciasta),
  • serwisy do kawy i herbaty (filiżanki, spodki, dzbanki i cukiernice),
  • dzbanki do wody lub soku,
  • miski do sałatek,
  • bulionówki do zup,
  • tacki i półmiski do podawania mięsa lub innych potraw,
  • sztućce do ryb (widelec, łopatka),
  • patery i salaterki do podawania przekąsek.

Kształt zastawy stołowej – wybrać kwadratową czy okrągłą?

Zastawy stołowe mogą być wykonane z różnych materiałów, w tym z porcelany, ceramiki, szkła, stali nierdzewnej, srebra lub złota. Wybór jest naprawdę spory, a do tego jeszcze dochodzą rozmaite warianty kolorystyczne, styl, wykończenie oraz tytułowy kształt naczyń, który wpływa nie tylko na wygodę użytkowania, ale i na estetykę podawanych potraw.

I tak na przykład zastawa stołowa kwadratowa często jest wybierana do stworzenia nowoczesnej i minimalistycznej aranżacji stołu. 
Dzięki swojemu kształtowi kwadratowe naczynia mogą wydawać się bardziej eleganckie i modne niż okrągłe. Są niebanalne, oryginalne i przyciągają uwagę. Dodatkowo krawędzie kwadratowych talerzy ułatwiają ustawianie ich w równych rzędach, co może być korzystne podczas dużej uroczystości. Umożliwiają też stworzenie bardziej kreatywnych i artystycznych dekoracji na talerzu. Zazwyczaj też mają większą powierzchnię użytkową, co oznacza, że zmieści się na nich więcej jedzenia. Dzięki swoim krawędziom łatwo je chwytać i przenosić.




Te plusy wcale nie oznaczają, że naczynia o okrągłym kształcie są złe. Wcale nie. Są one zdecydowanie bardziej klasyczne, tradycyjne, ale i uniwersalne. Sprawdzą się w każdym wnętrzu i w każdej aranżacji. Zajmują mniej miejsca na stole, co jest ważne, gdy albo mamy bardzo dużo gości, albo nasz stół jest niewielkich rozmiarów.
Może być też łatwiej ułożyć je w zmywarce. Co ciekawe, okrągłe naczynia są także mniej podatne na pęknięcia niż kwadratowe, szczególnie w rogach. Oznacza to, że na dłuższą metę mogą być trwalsze i wytrzymalsze.


O czym pamiętać przy wyborze zastawy stołowej?

Na koniec prezentujemy jeszcze kilka wskazówek, których warto się trzymać podczas kupowania zastawy stołowej – zarówno kwadratowej, jak i okrągłej. 

Zanim rozpoczniesz poszukiwania, określ, dla ilu osób będzie ona przeznaczona, oraz czy potrzebujesz komplet do codziennego użytku, czy na przyjęcia. Dobierz ten kolorystykę do stylu wnętrza, tak by wszystko pięknie ze sobą harmonizowało. Na początek możesz kupić same talerze, sztućce i szklanki, a z czasem dobierać kolejne elementy. 
Co jeszcze jest ważne, to kwestia czyszczenia – najlepiej, by wszystko można było myć w zmywarce.

A Ty którą zastawę stołową wybierzesz – kwadratową czy okrągłą? Bez względu na decyzję, życzymy udanych zakupów i przyjemnego użytkowania naczyń!



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny