Ciasto Milky Way

Popularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady.

Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale... Jeżeli następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu.

Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie w temperaturze pokojowej masa staje się miękka i kremowa.


Milky Way


Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Masa mleczna:
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 125 g śmietanki 30%
  • wiórki czekoladowe (do ozdoby)
  • mini cukierki Milky Way (do ozdoby)
Poncz:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!)
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. 
Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
Wystudzony biszkopt przecinamy biszkopt na 2 części.


Masa mleczna:
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy cukier i cukier z wanilią. Całość podgrzewamy, aż cukry rozpuszczą się. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy porcjami wystudzone mleko ze śmietanką na przemian z mlekiem w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita.


Poncz:
W ciepłej wodzie/mleku rozpuszczamy cukier, a następnie dodajemy kakao. Mieszamy.


Ciasto:
Spód biszkopta umieszczamy w blaszce której się piekł i nasączamy ponczem kakaowym. Następnie wykładamy masę mleczną i równomiernie ją rozsmarowujemy po całej powierzchni. Masę przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.


Polewa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy i umieszczamy w metalowej miseczce razem ze śmietanką kremówką. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej polewy.

Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie i wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i możemy udekorować cukierkami mini Milky Way.

Przechowujemy w lodówce.
Ciasto najlepiej jest wyciągnąć z lodówki około godzinkę wcześniej przed krojeniem i podaniem, gdyż prosto z lodówki masa jest dość twarda i nie smakuje tak dobrze.


Mleczna kanapka

Milky Way na biszkopcie

Przepis na ciasto Milky Way

Ciasto Mleczna kanapka


Komentarze

  1. Milky way to świetne ciasto. Chętnie wykorzystam pomysł z gorzkim ponczem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem słodyczy, ale te ciacho bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie jak znalazł na najbliższy weekend:) Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja córka je bardzo lubi

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite, znane ciacho, ale przyznam, że sama jeszcze nie robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Nigdy nie robiłam tego cisata

    OdpowiedzUsuń
  7. Również nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, dlatego Twoje podpowiedzi odnośnie ponczu z gorzkiego kakao oraz dot. kwaśnego dżemu są bardzo przydatne! Muszę przyznać, że to ciacho wygląda wprost obłędnie, ciężko będzie się powstrzymać, żeby nie zjeść od razu po wyjęciu z lodówki, ale spróbuję się pohamować i zastosować do wskazówek we wpisie. Mam nadzieję, że wyjdzie mi równie elegancko, przyznam szczerze, że te zdjęcia są tak dobre, że aż człowiek nabiera większej motywacji do gotowania. Widzę, że w cykaniu fotek jesteś biegła, doceniam roślinne tło, takie detale wpływają na czytelnika i atrakcyjność przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze nigdy. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam ciast na biszkopcie. Troszkę się rozleniwiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ciacho do poobiedniej kawki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny