Duszone żeberka w piwie

Żeberka wieprzowe duszone w piwie to propozycja obiadowa, która trafia w męskie gusta. Niewielkie kawałki żeberek w aromatycznym i aksamitnym sosie piwnym z dodatkiem cebuli, długo duszone w garnku. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie oraz kruche i z łatwością odchodzi od kości, a sos wychodzi niesamowity w smaku. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Osobiście wystarczyłby mi tylko sam ten sos z ziemniakami ;)

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie miękkiego mięska, które bez problemu odchodzi od kości wymaga dość długiego duszenia. Jednak warto poczekać, bo tak przyrządzone żeberka są naprawdę pyszne!
Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Żeberka duszone w piwie

Składniki:
  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 300 ml bulionu
  • 400 ml piwa
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela anielskiego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (po ok. 2 kostki w kawałku). Następnie każdy kawałek nacieramy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i przenosimy go garnka.

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek. Następnie przenosimy do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem.

Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min.
Po tym czasie, żeberka wyciągamy na talerz.

W około 1/3 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę.
Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min., aż sos zgęstnieje. Ponownie umieszamy żeberka w gotowym sosie piwnym.
Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.


Duszone żeberka w sosie piwnym

Duszone żeberka

Żeberka duszone

Duszone żeberka w sosie

Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Danie trafiłoby w gust mojego męża. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąż uwielbia żeberka, taka wersja pewnie będzie mu smakowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i aromatyczne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś żeberka na grilla z piwem ale to całkiem inna bajka :) żeberka jak na grafice to przypominają się jak babcia robiła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeberka pod każdą postacią są wyborne, najbardziej lubię w miodowej glazurze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż byłby zadowolony. Uwielbia żeberka, zawsze je przyżądza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny