Śledzie w jogurcie naturalnym

Śledzie w jogurcie naturalnym to mniej kaloryczna wersja bardzo popularnych śledzi w śmietanie
Śledzie przygotowane są z dodatkiem jabłka, ogórków konserwowych oraz cebuli, w gęstym jogurcie naturalnym. Wszystkie składniki łącznie ze śledziami kroimy w paseczki, w ten sposób otrzymujemy paseczkową sałatkę śledziową, której wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko i kremowy jogurt, cebula nadaje ostrości, a dzięki ogórkom konserwowym sałatka staje się bardziej wyrazista.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Śledzie w jogurcie


Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych w oleju
  • 1 jabłko
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz





Wykonanie:

Śledzie osuszamy z oleju i kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy.
Jabłko myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w paseczki razem ze skórką.
Ogórki konserwowe osuszamy z zalewy octowej i również kroimy w paseczki.

Wszystkie składniki mieszamy razem z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy pieprzem i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze są na drugi dzień.


Rada:

Do sałatki możemy użyć także śledzi solonych z zalewy. Jednak wcześniej śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.


Śledzie z jabłkiem i ogórkiem konserwowym w jogurcie naturalnym

Paseczkowa sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z jogurtem naturalnym

Śledzie z jabłkiem i ogórkiem konserwowym w jogurcie

Śledzie w jogurcie naturalnym


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny