Musztardowy schab gotowany w winie (2 razy po 5 minut)

Domowy schab na kanapki gotowany dwa razy po 5 minut, a następnie parzony dwa razy po minimum 6 godzin. Przygotowany w musztardowej zalewie z dodatkiem białego wina wytrawnego. To chyba najprostszy sposób na domowę wędlinę, bez konserwantów i innych zbędnych dodatków. Pomimo, że jej przygotowanie trwa prawie 3 dni, to naszej pracy jest tak naprawdę niewiele. 

Osobiście tym sposobem robiłam schab po raz pierwszy i sama nie wiedziałam czego się spodziewać. Jednak efekt końcowy mnie zaskoczył. Mięsko wyszło miękkie i soczyste, o musztadowo-winnym aromacie. Nie przesolone, jak to się zdarza w kupnych wędlinach.

Do zalewy użyłam wina białego wytrawnego Portada. To portugalskie szlachetne wino stworzone z najlepszych szczepów. 
Portada białe wytrawne to rześkie i lekkie wino, które kusi orzeźwiającymi nutami jabłek i cytrusów oraz słomkową barwą ze złotymi refleksami. Powstaje ze szczepów dojrzewających na rozległych terenach u wybrzeży Atlantyku. Portugalskie słońce oraz delikatna bryza sprawiają, że winogrona te są wyjątkowo słodkie i soczyste.

Schab gotowany w winie

Składniki:
  • ok. 800 g schabu bez kości
  • ok. 1,5 - 1,7 litra wody
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (u mnie: wino Portada)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pełna łyżka soli
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Marynata:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Marynata:
W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz olej i dokładnie mieszamy.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.
Wyciągamy z lodówki około godzinę przed gotowaniem.

W garnku mieszamy majonez z musztardą sarepską i musztardą francuską. Powoli dodajemy wino i mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie porcjami wlewamy wodę, na początek około 1 litra. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy.
W otrzymanej zalewie umieszczamy schab i dolewmy tyle wody, by całe mięso znalazło się pod nią.

Garnek zakrywamy pokrywką i umieszczamy na kuchnce. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z kuchenki, ale nie ściągamy pokrywki. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ponownie umieszczamy garnek na kuchence, zagotowujemy i gotujemy przez 5 min. Garnek odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na min. 6 godzin. Przez ten cały czas w ogóle nie zdejmujemy pokrywki z garnka.
Po tym czasie, schab wyciągamy z zalewy i osuszamy. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce.

Musztardowy schab gotowany w winie 5 minutowy

Schab gotowany w winie 2 razy po 5 minut

Schab gotowany 5 minutowy

Schab gotowany 2 razy po 5 minut

Musztardowy schab gotowany w winie Portada


* Wpis powstał we współpracy z marką Portada

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny