Mielonka drobiowa - mięso w słoiku

Mielonka drobiowa wykonana z mięsa z udek kurczaka z dodatkiem czosnku i przypraw. Przygotowana i pieczona w słoikach a'la domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Wychodzi pyszna w smaku, z galaretką na wierzchu. 

Jest też bardzo prosta w przygotowaniu i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele.

Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas różnego rodzaju wyjazdów, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej.

Mielonka drobiowa

Składniki:
(na 3 słoiki o poj. 330-350 ml)
  • ok. 700-800 g mięsa z uda kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 3 łyżki
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie


Wykonanie:

Mięso bez skóry i kości myjemy, osuszamy i mielimy w maszyce do mięsa.
Przenosimy do szklanego naczynia (u mnie naczynie żaroodporne) i dodajemy obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz paprykę słodką mieloną.

Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, aby całe mięso przeszło przyprawami. Między mięso wkładamy ziela angielskie i liście laurowe, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

Po tym czasie, wyrzucamy liście laurowe i ziela angielskie, a do mięsa dodajemy najpierw żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wodę i wyrabiamy mięso przez kilka minut. Odstawiamy na około 30-60 min.

Mięso umieszczamy w słoikach (umytych i wyparzonych), mocno dociskając. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy wolnego miejsca około 1/4 pojemności słoika. Na wierzch mięsa, do każdego słoika dodajemy po 1 łyżce zminej wody i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120-130 stopni. Gdy piekarnik nagrzeje się do ustalonej temperatury, wtedy ustawiamy czas pieczenia na 90 min. Następnie zostawiamy słoiki w piekarniku do momentu całkowitego wystygnięcia. Po pasteryzacji wieczko powinno być wklęśnięte.

Po 24 godzinach powtarzamy proces pasteryzacji w piekarniku w ten sam sposób tylko przez 60 min., a po kolejnych 24 godzinach słoiki pieczemy przez 30 min.


Rada: 
Proces pasteryzacji mięsa możemy również wykonać w garnku na kuchence.

Na dnie dużego garnka umieszczamy ściereczkę i na niej stawiamy zakręcone słoiki. Wlewamy wodę tak, aby była na równi z mięsem w słoikach. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie ogień i gotujemy przez 90 min.
Po upływie wyznaczonego czasu, słoiki zostawiamy w wodzie do momentu całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Po pasteryzacji wieczko powinno być wklęśnięte.

Po 24 godzinach powtarzamy proces pasteryzacji tylko przez 60 min., a po kolejnych 24 godzinach słoiki gotujemy przez 30 min.

Tak przygotowane mięso ma ważność nawet pół roku.


Mięso w słoiku

Domowa mielonka w słoiku

Mielonka drobiowa w słoiku

Domowa konserwa drobiowa


Komentarze

  1. Pychota. Nie ma jak domowe, bez zbędnych dodatków i wiemy co jemy. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny