Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście
Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta!
Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Otrzymamy wtedy szybkie ciasto bez pieczenia.
To pyszny wegański krem o smaku czekoladowo-wiśniowym, wyprodukowany na bazie ekstraktu kokosowego. Krem jest 100% wegański i nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo nie zawiera cukru, ani oleju palowego - słodzony jest maltitolem. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami.
Sama nie jestem weganką i rzadko kupuje produkty typowo wegańskie, ale ten krem mega pozytywnie mnie zaskoczył. Ma świetną, kremową konsystencję i obłędny czekoladowy smak z wyczuwalną nutą wiśni. Jest to jeden z lepszych kremów tej firmy i ogólnie, jakie miałam okazję spróbować. Można się w nim zakochać już od pierwszej łyżeczki!
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Masa wiśniowa:
- ok. 300-350 g wiśni mrożonych
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa:
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition
Dodatkowo do dekoracji:
- kakao
- wiśnie liofilizowane
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy oraz brzegi do połowy tortownicy (o średnicy około 20-21cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy.
Masa wiśniowa:
Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie rozmrożą się. Zagotowujemy.
W 3 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy, cały czas gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się podobna do kisielu.
Wiśnie wykładamy na zimy spód i studzimy.
Masa czekoladowa:
Połowę czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej, rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietanki kremówki. Mieszamy.
Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy krem czekoladowo-wiśniowy oraz pozostałą ilość śmietanki kremówki. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, sztywną masę. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy czekoladę tartą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Masę czekladową wykładamy na masę wiśniową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy wiśniami liofilizowanymi.
Przechowujemy w lodówce.
Wiśnie i czekolada to połączenie idealne. Już kocham to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńzrobilam to ciasto ale krem mi się zwarzył nie wiem co zle zrobilam
OdpowiedzUsuńMoże rozpuszczona czekolada była za słabo wystudzona. Powinna być całkowicie zimna.
OdpowiedzUsuń