Śmietanowiec z czereśniami

Kruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka.

Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego na maśle. Śmietankowa masa, która przypomina sernik przygotowana jest na bazie ubitej piany z białek oraz dużej ilości gęstej śmietany 18%. Całość dopełniają kwaśne połówki czereśni, dzięki temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku.

Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy jagodami. Poza tym jest łatwe do przygotowania oraz dość szybkie i ma dodatkową zaletę, że nie opada jak tradycyjny sernik. Idealnie sprawdzi się jako wakacyjny wypiek z sezonowymi owocami.

P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik bez sera z czereśniami

Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa śmietanowa:
  • 800 g gęstej śmietany 18%
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 500-600 g czereśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder po posypania


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Czereśnie myjemy i osuszamy. Każdą czereśnię kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.



Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica ok. 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.

Śmietanowiec na kruchym cieście z czereśniami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 min. Studzimy.


Masa śmietanowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, miksujemy aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami śmietanę i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Sernik bez sera

Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej czereśnie.

Ciasto z masą śmietanową i czereśniami

Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Studzimy na kratce.

Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.


Ciasto styropian z czereśniami

Sernik ze śmietany z czereśniami

Kruche ciasto z masą śmietanową i czereśniami

Sernik ze śmietany

Komentarze

  1. Samo zdjęcie zachęca do spróbowania tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho na niedzielny deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Chyba nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały deser, można powiedzieć, że idealny do popołudniowej kawy 🖤

    OdpowiedzUsuń
  5. Na co uwazac jesli chce zrobic to ciasto z czeresniami z kompotu? Czy lepiej nie ryzykować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dokładnie je osuszyć, by nie puściły soku, aby zakalec nie wyszedł

      Usuń
    2. Najlepiej za pomocą ręczników papierowych

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny