Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami

Filety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w wersji łagodniejszej dodając musztardy delikatesowej lub w wersji ostrzejszej z musztardą sarepską. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku oraz aromatu, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z kaszami, makaronem, a także ziemniakami...
Sprawdź też GULASZ Z BOCZNIAKÓW w wersji wegetariańskiej.

Kurczak w sosie musztardowym

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. 

Filety z kurczaka

Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. 

Kurczak

Przekładamy do wysokiej patelni lub garnka.

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka, a następnie dodajemy boczniaki. 

Boczniaki

Smażmy jeszcze około 5 minut i przekładamy do patelni z mięsem. 
Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i majeranek.

Sos musztardowy z boczniakami

Wszystko zalewamy wodą w ilości około 300-350 ml.  

Sos musztardowy

Dusimy pod przykryciem około 30 min.

Po tym czasie, mąkę rozprowadzamy w śmietance. Dodajemy musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub makaronem.


Kurczak z boczniakami

Kurczak z boczniakami w sosie musztardowym

Filet z kurczaka w sosie musztardowym z boczniakami

Kurczak w sosie z boczniakami

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny