Gulasz z boczniaków

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy.
Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą.
P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową. 



Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g boczniaków
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki musztarda
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sos sojowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy boczniaki. Smażmy jeszcze około 5 minut, a następnie zalewamy wodą tak, aby wszystkie grzyby znalazły się pod nią. Dodajemy suszone grzyby oraz liście laurowe, ziela angielskie i majeranek. Dusimy pod przykryciem około 30 min.

Po tym czasie, mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.









Komentarze

  1. taki pyszny gulasz w taką pogodę jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie trafiłaś w moje smaki! Kocham boczniaki, a w tym wydaniu jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny