Pałki z kurczaka w ketchupie

Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem.
Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą być twarde.

Podudzia z kurczaka w ketchupie

Składniki:
  • 8-10 pałek z kurczaka (podudzi)
  • 3 łyżki oleju
  • 7 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Marynata:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby marynata się nie rozwarstwiła. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej marynaty.

Podudzia myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia podudzia wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę.
Jeśli pieczemy podudzia razem z ziemniakami, to w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.

Pałki z kurczaka w ketchupie

Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub układamy na podpieczonych ziemniakach) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min., pod przykryciem. Następnie kurczaka odkrywamy, pieczemy 15-20 min. (grzanie góra-dół) i włączamy termoobieg - pieczemy jeszcze 10-15 min., aby skórka się zrumieniła.


Pieczone pałki z kurczaka w ketchupie

Pieczone pałki z kurczaka

Kurczak w ketchupie

Pieczone podudzia z kurczaka w ketchupie

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny