Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą

Żurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy oczywiście wychodzi z domowego zakwasu. Przepisów na żurek jest pełno, bo nawet u mnie w domu przyrządza się go w kilku wersjach.
Ta wersja żurku najczęściej pojawia się u nas na co dzień, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ochotę na sycące i pożywne danie. Przygotowany jest na wywarze warzywnym i zawiera marchewkę, ziemniaki oraz sporą ilość mięsa - tradycyjną oraz białą kiełbasę. Jest to wersja bez jajek, ale jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je tu dodać. Czasami dodaję też boczek wędzony lub frankfurterki zamiast tradycyjnej kiełbasy. Jest gęsty i treściwy!

A może macie ochotę na wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami?
Przepis ➨ Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków




Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 suszone grzyby
  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 laska kiełbasy tradycyjnej
  • 500 ml zakwasu (przepis na domowy)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Wywar:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Marchewki kroimy w półplasterki, a selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora odcinamy zielone liście i obieramy z zewnętrznej warstwy, myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy suszone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-45 min.


W między czasie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Białe kiełbasy oraz kiełbasę tradycyjną kroimy w półplasterki.


Po tym czasie, wszystkie warzywa wyciągamy (oprócz marchewki i grzybów), a do wywaru dodajemy ziemniaki oraz kiełbasę i majeranek. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękki i wlewamy zakwas. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 10 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Rada:
Zamiast kiełbasy tradycyjnej czasami dodaję boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub frankfurterki pokrojone w plasterki.











Komentarze

  1. taki apetyczny żurek z chęcią bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak palce lizać. Zrobiłam dokładnie z przepisem. Bardzo wszystkim smakował. Nie da się porównać smaku. Ten i już!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny