Makaron z szynką i serem

Bardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu. Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne! 
Można przygotować je również w wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy.
Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad...


Makaron z szynką i sosem serowym

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 250 g szynki w kawałku
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  •  300 g makaronu typu kolanka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki (opcjonalnie)


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mleko mieszamy ze śmietaną.

W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy około 4-5 min., a następnie wlewamy mleko ze śmietaną i dodajemy oba sery - starty cheddar i mozzarellę. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
Przed podaniem danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Makaron z szynką i serem


Mac and cheese


Makaron z serem i szynką


Makaron z szynką w sosie serowym


Mac, ham and cheese


obiad w 15 minut



Komentarze

  1. super, podstawowy atut to szybkość przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Według mnie totalna porazka robi się jedna wielka kluska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba cały czas, energicznie mieszać i wszystko wychodzi ok

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny