Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka.
Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety...


Krokiety z kapustą i grzybami


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
(około 15 szt.)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 3-4 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Nadzienie:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 2 szklankami gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy przez około 45 min. Kapustę odcedzamy, odciskamy z wody, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min. Na końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).
Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się zwijały.


Krokiety:
Na środku naleśnika rozsmarowujmy około 2 łyżki nadzienie. Najpierw składamy oba boki do siebie, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.


Krokiety
  
Krokiety z kapustą

Krokiety z kapustą i grzybami


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny