Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe...
Składniki:
Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe...
Ciasto:
Wykonanie:
Nadzienie:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 2 szklankami gorącej wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 15 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min.
Kiszoną kapustę odsączamy, wyciskamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę z grzybami oraz liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu.
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 70 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie
- 1 łyżka majeranku
- olej do smażenia
- 1 białko
- kminek cały
Wykonanie:
Nadzienie:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 2 szklankami gorącej wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 15 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min.
Kiszoną kapustę odsączamy, wyciskamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę z grzybami oraz liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu.
Zalewamy wywarem grzybowym i dusimy pod przykryciem przez około 45 min., co jakiś czas mieszając i podlewając kapustę woda. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.
Ostatnie 10 min. gotujemy bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Kulebiak:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Kulebiak:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia.
Zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód.
Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem.
To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy.
Uwielbiam kulebiak. Na wigilii u mojej córki w przedszkolu, ktoś zrobił takie jakby kulebiakowe ciasteczka. A u Ciebie - świetny przepis, jak zwykle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!^^
Ale pyszności u ciebie oj zjadłam bym
OdpowiedzUsuń