wtorek, listopada 26, 2019

SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY

Prosta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też tu przyprawa curry, która nadaje cały smak sałatce. W oryginalnym przepisie składniki miesza się z samym majonezem, ale dla zmniejszenia kaloryczności sałatki przeważnie łączę majonez z jogurtem naturalnym. W wersji fit można całkowicie zrezygnować z majonezu i użyć tylko jogurtu naturalnego lub greckiego.
Sałatka ta u nas w domu jest od dawna i obskakuje wszystkie święta oraz imprezy. Nigdy nam się nie nudzi!

P.S.  Zapraszam również na wersję tej sałatki z owocami - winogronem oraz granatem
➨ SAŁATKA CURRY Z SELERA NACIOWEGO





Składniki:
  • 1 op. selera naciowy
  • 2 mała filety z kurczaka (ok. 400 g)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka szczypiorku (opcjonalnie)


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Przyprawiamy curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie odsączamy z tłuszczu i studzimy.
Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. 
W misce mieszamy usmażonego kurczaka z selerem naciowym. Dodajemy majonez z jogurtem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem możemy posypać po wierzchu siekanym szczypiorkiem.











1 komentarz:

  1. Przyznam że nigdy nie używałam tej przyprawy, musze w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger