Kurczak w sosie z pieczonych pomidorów

Filety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem inny smak i stają się bardziej aromatyczne. Najlepszy wychodzi z pomidorów malinowych.
Sos ma intensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.
Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki...


Filety z kurczaka w sosie z pieczonych pomidorów


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (około 550-600 g)
  • 8-10 pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sol, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min.
Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem.


Pieczone pomidory z czosnkiem



Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju po około 3-4 min. z każdej strony. Następnie filety wyciągamy na talerz i pozostawiamy, by odpoczęły kilka minut. 


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i  przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Trzymamy na ogniu kilka minut.
Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.


Kurczak w sosie z pieczonych pomidorów z czosnkiem


Sos z pieczonych pomidorów


Kurczak w sosie z pomidorowym


Sos z pieczonych pomidorów z czosnkiem


Piersi z kurczaka w sosie z pieczonych pomidorów



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny