Kuchenna Apteka #45 - Cieciorka

Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek...

Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas foliowy pomaga również obniżać stan homocysteiny, której wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób serca. Poza tym, cieciorka to źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zapobiec miażdżycy oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dużą zaletą jest też niski indeks glikemiczny oraz stabilizacja poziomu cukru we krwi.
Jednak jest grupa osób, która nie powinna spożywać tej rośliny! 
Czytaj dalej ⬇ 




Cieciorka to źródło:
  • białka roślinnego
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
  • kwasu foliowego (B9)
  • witaminy K
  • witaminy C
  • witaminy A
  • magnezu
  • fosforu
  • żelaza
  • cynku
  • potasu
  • miedzi
  • manganu
  • błonnika
  • fitosteroli



Właściwości zdrowotne ciecierzycy:
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • zapobiega miażdżycy
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko chorób serca, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca
  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny
  • zapobiega zaparciom
  • reguluje i wspomaga pracę przewodu pokarmowego
  • polecana przy zespole jelita drażliwego, uchyłkowatości jelit oraz żylakach odbytu 
  • wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku
  • przyśpiesza regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego
  • polecana przy nadkwasocie oraz refluksie
  • zapobiega anemii
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • zapewnia uczucie sytości
  • zapobiega napadom głodu
  • sprzyja odchudzaniu
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
  • podnosi odporność organizmu
  • pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci





Uwaga!
  • cieciorka zawiera puryny, dlatego nie jest polecana osobom z dną moczową i kamicą nerkową
  • może powodować wzdęcia
  • cieciorkę przed spożyciem należy moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez całą noc. Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości



Ciekawostki:
  • ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków
  • mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych 
  • 100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400%
  • zawiera 7,6 g błonnika w 100 g
  • w 100 g cieciorki suchej znajduje się około 380 kcal, a w gotowanej około 170 kcal
  • woda z puszki ciecierzycy to aquafaba - ubija się tak samo jak kurze białko



Przepisy z ciecierzycą


1) CURRY Z DYNIĄ I CIECIORKĄ

2) GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ

3) CIECIORKA PO BRETOŃSKU

4) SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH Z CIECIORKĄ

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny