czwartek, października 17, 2019

GULASZ RYBNY Z DORSZA

Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe.



Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojony
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki



Wykonanie:

Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2-3 min. Wyjmujemy na talerz.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy  i dusimy około 10 min.   
Po tym czasie, dodajemy rybę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem.

Gulasz z dorsza

Gulasz rybny

Gulasz rybny z warzywami

Gulasz z dorsza z warzywami

6 komentarzy:

  1. Lubię dorsza ❤️ Gulasz wygląda mega pysznie 🌼🌻🏵️

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na rybę nieco inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, w dodatku tak smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrząc po składnikach, wiem, że by mi smakował :) Magda, będzie robiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za mięsnym gulaszem, ale rybny bardzo chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger