czwartek, września 12, 2019

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁOWĄ TORTILLĄ

Sałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć naprawdę wyjątkową w smaku sałatkę. Mały dodatek do sałatki, który zwieńcza całość to pieczona tortilla, którą najpierw smarujemy oliwą z ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku. Prosta i zadziwiająco pyszna!
Robiliśmy ją 3 dni pod rząd, tak nam posmakowała...


Sałatka z łososiem i pieczoną tortillą



Składniki:

Tortilla:
  • 1 placek tortilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Sałatka:
  • 1 op. miksu sałat
  • ok. 10 szt.pomidorków koktajlowych
  • 100 g łososia wędzonego (u mnie: wędzony na gorąco)
  • 2 łyżeczki kaparów
Sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Tortilla:
Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Placek tortilli smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą z przyprawami, a następnie za pomocą radełka kroimy w paseczki o długości około 4-5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 8-10 min. Studzimy.

Sos winegret:
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód/syrop z agawy i musztardę. Przyprawiamy, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.

Sałatka:
Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Kapary odsączamy z zalewy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na mniejsze kawałki (gdy mamy mieszankę sałat umytą i gotową do spożycia to pomijamy ten punkt). Sałatkę wykładamy na talerz lub duży półmisek. Dodajemy łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe oraz kapary, a na wierzch układany paseczki pieczonej tortilli. Całość polewamy gotowym sosem winegret.
Podajemy od razu po przygotowaniu.


Sałatka z łososiem i ziołową tortillą


Sałatka z łososiem wędzonym i kaparami


Sałatka z łososiem wędzonym i tortillą


Sałatka z tortillą pieczoną


Kuchnia MagdaLeny



2 komentarze:

  1. W tej sałatce jest wszystko co uwielbiam :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką sałatkę zjadłabym z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger