środa, września 11, 2019

KLUSKI KŁADZIONE Z KASZY MANNY

Kluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj postawiłam na wersję z kaszy manny z dodatkiem koperku. Kluseczki są lekkie i delikatne. Do tego są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do obiadu, do różnego rodzaju sosów, gulaszy, ale również same z dodatkiem masełka z bułką tartą smakują znakomicie. Idealne dla dzieci i nie tylko...


Kluski kładzione


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól


Wykonanie:

Kaszę mannę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 min.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski gotujemy porcjami. Łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, zsuwając ciasto za pomocą drugiej łyżeczki. Gotujemy 2 min., od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy z roztopionym masłem z bułką tartą lub ulubionym sosem.


Kluski z kaszy manny


kuchnia polska


Kluski kładzione


Kluski kładzione z koperkiem


Kuchnia MagdaLeny



1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger