piątek, września 13, 2019

KUCHENNA APTEKA #43 - KASZA MANNA

Kasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a do tego jest lekkostrawna i szybko zaspokaja głód. Niestety jest dość kaloryczna, dlatego nie jest wskazana w dietach odchudzających. Jest również zdrowa - zawiera cenne witaminy oraz minerały, choć jest najuboższa ze wszystkich kasz. 
W sklepach dostępne są dwa rodzaje - kasza manna naturalna i kasza manna błyskawiczna, która dodatkowo podczas procesu produkcji poddawana jest obróbce termicznej. Oprócz tego można znaleźć kaszę mannę razową oraz kaszę mannę orkiszową.
Kaszę mannę można podawać na słodko, jak i wytrawnie. Stosuje się ją do przygotowania zupy mlecznej, klusek, deserów, ale też do zagęszczania sosów, czy jako zamiennik mąki pszennej.


Kuchenna Apteka



Kasza manna to źródło:
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
  • kwasu foliowego (B9)
  • potasu
  • magnezu
  • cynku
  • żelaza
  • miedzi
  • manganu
  • krzemu
  • jodu
  • fosforu
  • skrobi
  • błonnika


Wartości zdrowotne kaszy manny:
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy
  • zalecana przy problemach z sercem i układem krążenia
  • polecana przy nadciśnieniu i wysokim poziomie cholesterolu
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • osłania żołądek
  • polecana przy dolegliwościach układu pokarmowego ,jak: nadkwaśność, wrzody żołądka, zapalenie żołądka, nieżyt jelit, zapalenie trzustki
  • pomaga przy problemach z trawieniem
  • polecana przy infekcjach układu pokarmowego, przebiegających z gorączką
  • doskonała w diecie dla dzieci i niemowląt
  • polecana dla rekonwalescentów po operacjach
  • jest wysokoenergetyczna i zapewnia energię na wiele godzin 
  • pobudza pracę mózgu i przyczynia się do jego lepszego funkcjonowania

Kasza manna


Uwaga!
  • kasza manna zawiera gluten i nie mogą jej spożywać osoby z celiakią lub uczulone na gluten
  • kasza manna na wysoki indeks glikemiczny i nie jest polecana diabetykom 
  • nie nadaje się również do diet odchudzających


Ciekawostki:
  • 100 g suchego grysiku zawiera 370 kcal
  • kasza manna zawiera najwięcej jodu ze wszystkich kasz
  • dostępna jest też kasza manna razowa oraz kasza manna orkiszowa, które to są bogatsze w składniki odżywcze
  • kaszę mannę można ugotować na mleku lub na wodzie

Przepisy z kaszą manną


Ciasto z kaszy manny

Racuchy z kaszy manny

Kluski kładzione z kaszy manny

Dyniowe placuszki

Pieczona kasza manna

2 komentarze:

  1. Tyle właściwości i pomysłów na przygotowanie :) Ekstra wpis!

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo zalet, ale nawet nie pamiętam, kiedy przestałam ją lubić ;)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger