Sałatka z komosy ryżowej z łososiem i brokułami

Sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad. To tego jest zdrowa i w wersji fit!
Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Kiełki dodane do sałatki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia.
Przygotowanie sałatki jest dość czasochłonne, gdyż trzeba wcześniej ugotować komosę oraz brokuła, a także upiec w piekarniku łososia. Gdy więc chcemy zabrać ją na wynos do pracy lub szkoły, to składniki możemy przygotować dzień wcześniej i zapakować do lunchboxa, a dopiero przed zjedzeniem polewamy sosem musztardowo-miodowym.



Składniki:
  • 1 szklanka komosy ryżowej (u mnie: kolorowa)
  • ok. 200-250 g świeżego łososia
  • 300 g brokuła
  • 25 g kiełek brokuła
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki cytryny
Sos:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz 


Wykonanie:

Przygotowanie składników:
Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy dwa razy większą ilością wody (tj. 2 szklanki) i gotujemy przez 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez komosę.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy.
Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie na łososiu układamy plasterki cytryny i całość zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Usuwamy skórę, a łososia kroimy w dużą kostkę.
Kiełki brokuła myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.

Sos:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z obiema musztardami i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka:
Na duży półmisek wykładamy ugotowaną komosę ryżową. Następnie układamy różyczki brokuła i kawałki łososia. Na wierzchu układamy kiełki brokuła. Całość polewamy sosem musztardowym i posypujemy ziarnami słonecznika.
Sałatkę możemy również przygotować w misce lub salaterce i całość wymieszać z sosem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny