czwartek, lipca 18, 2019

LODY MILKY WAY

Domowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w smaku. Nie zawierają dodatkowego cukru, gdyż słodzone są batonami Milky Way, które to też nadają smak lodom.
Lody można przygotować zarówno bez użycia maszynki, jak i z maszynką do lodów, dlatego podałam przepisy na oba warianty. Maszynka co prawda ułatwia wykonanie, ale i bez niej jest to proste i każdy sobie poradzi. Przygotowanie takich domowych lodów jest czasochłonne, bo zacząć należy już dzień wcześniej i trzeba też uzbroić się w cierpliwość na czas schładzania lodów. Jednak warto, bo satysfakcja gwarantowana!


Domowe lody milky way


Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone 
  • 4 duże batony milky way (po 43 g) 


Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim batony milky way, które wcześniej kroimy na małe kawałki. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Bez maszynki:

Śmietankę kremówkę prosto z lodówki ubijamy mikserem na sztywną masę. Schłodzone mleko z Milky Way miksujemy za pomocą miksera z zimnym serkiem mascarpone. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy rozbijając grudki lodu. Wkładamy do zamrażarki. Lody gotowe są do spożycia po około 3-4 godzinach. Jednak zanim przełożymy je do pucharków, lody muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej.


Z maszynką: ( u mnie: PROFICOOK PC-ICM 1140)

Schłodzone mleko z Milky Way miksujemy za pomocą miksera z zimną śmietanką oraz zimnym serkiem mascarpone, do połączenia składników.
Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 25-30 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


Domowe lody
  
milky way

Lody Milky Way bez maszynki
  
Lody Milky Way bez jajek


3 komentarze:

  1. fajny pomsył na domowe lody. Kiedyś robiłam zupełnie inne. moze się pokuszę i o takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) sama nie wpadła bym nigdy na taki. W planie do wykonania już dziś, mam nadzieje ze się wszystko uda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już je polubiłam, będę musiała spróbować sama zrobić.

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger