piątek, lipca 19, 2019

KUCHENNA APTEKA #39 - ARONIA

Aronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę. Należy ona do najzdrowszych owoców jagodowych na świecie i ma niezwykle pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, wspomaga odporność, a także uzupełnia braki witamin oraz minerałów. To prawdziwa bomba witaminowa! Stosowana jest również w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, nowotworów oraz chorób narządu wzroku.
Przez swój cierpki smak rzadko jest jedzona na świeżo, ale idealnie nadaje się do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek i innych przetworów. Aronię można też zamrozić, dzięki temu owoce będą mniej cierpkie, ale nie stracą wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Sok z aronii pity codziennie nie tylko poprawi nasze zdrowie, ale również pozytywnie wpłynie na urodę, gdyż ma właściwości przeciwstarzeniowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
Wystarczy 50 ml dziennie!


Kuchenna Apteka


Aronia to źródło:
  • przeciwutleniaczy - polifenoli - antocyjanów, flawonoidów (rutyna,kwercetyna, epikatechina)
  • witaminy P (citryn)- mieszanina związków  organicznych z grupy flawonoidów
  • witaminy C
  • witaminy E
  • witamin z grupy B: B1, B2, B6
  • kwasu foliowego (B9)
  • beta-karotenu
  • potasu
  • wapnia
  • magnezu
  • żelaza
  • fosforu
  • miedzi
  • jodu
  • boru
  • molibdenu
  • kobaltu
  • kwasu kawowego
  • garbników - taniny
  • błonnika pokarmowego



Właściwości zdrowotne aronii:
  • chroni przed chorobami układu krążenia
  • uszczelnia naczynia krwionośne i uelastycznia ich ściany
  • polecana przy żylakach odbytu
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • obniża poziom "złego" cholesterolu
  • chroni przed miażdżycą
  • zapobiega cukrzycy
  • ma działanie przeciwzapalne
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka (także podczas stosowania NLPZ)
  • poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu
  • łagodzi stres
  • poprawia odporność organizmu
  • ma działanie detoksykacyjne - usuwa metale ciężkie z organizmu  
  • uzupełnia braki witamin i minerałów
  • zapobiega powstawaniu nowotworów
  • korzystnie wpływa na osoby z chorobą popromienną (wywołaną promieniowaniem jonizującym)
  • pomocna przy chorobach oczu, jak: jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej  
  • poprawia ostrość widzenia
  • ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie

Aronia - właściwości zdrowotne



Uwaga!
  • aronii nie należy stosować  przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, nadkwasocie oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • aronia polecana jest dla osób dużo pracujących przy komputerze, gdyż wspomaga regenerację wzroku poprzez poprawianie ukrwienia oraz niweluje skutki promieniowania monitorów



Ciekawostki:
  • krzew aronii jest odporny na choroby i szkodniki dlatego nie wymaga użycia pestycydów
  • owoce nie kumulują metali ciężkich, jak: ołów, kadm czy arsen
  • wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków chroniących przed szkodliwym promieniowaniem
  • w 100 g zawiera około 50 kcal
  • aby zmniejszyć cierpkość owoców należy je zamrozić


Aronia - naturalne lekarstwo

2 komentarze:

  1. podoba mi się wpływ na nowotwory, ponieważ mam do nich duże skłonności (mam łagodny nowotwór jajnika). Profilaktycznie warto byłoby zapobiegać następnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, jak tam z nowotworami, ale na nadciśnienie sok z aronii mi pomaga. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger