piątek, lipca 12, 2019

KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI

Czerwone porzeczki to małe niepozorne owoce sezonowe, które mają kwaśny smak, ale za to dużą wartość odżywczą. Te czerwone perełki są jak multiwitamina! Zawierają liczne witaminy oraz minerały i cenione są za swoje właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Lista dobrodziejstw jest bardzo długa! Wspomagają naturalną obronę organizmu przed infekcjami i wzmacniają odporność, mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, dbają o serce, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy, a także poprawiają stan i wygląd skóry. Każda kobieta powinna się z nimi zaprzyjaźnić, gdyż zmieszają bóle miesiączkowe i pomagają zwalczyć dolegliwości ciążowe.
Poza właściwościami zdrowotnymi doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory.
Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe owoce!


kuchenna apteka


Czerwone porzeczki to źródło:
  • antyoksydantów - m.in. polifenole, antocyjany
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy E
  • witaminy K
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • kwasu foliowego (B9)
  • potasu
  • magnezu
  • fosforu
  • wapnia
  • żelaza
  • miedzi
  • manganu
  • boru
  • jodu
  • cynku
  • garbników
  • błonnika - pektyn
  • kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy)
  • biotyny


Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek:
  • regulują ciśnienie krwi
  • zapobiegają nadciśnieniu
  • regulują poziom cholesterolu
  • zapobiegają miażdżycy
  • wspomagają pracę serca
  • pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi
  • mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy
  • regulują pracę jelit
  • poprawiają perystaltykę jelit
  • regulują wypróżnienia i zapobiegają zaparciom
  • dbają o mikroflorę jelit
  • odkwaszają organizm
  • oczyszczają organizm z toksyn 
  • mają działanie przeciwbakteryjne - hamują rozwój bakterii E.coli
  • wykazują działanie przeciwzapalne
  • wzmagają apetyt
  • stabilizują poziom cukru we krwi
  • pomocne przy niestrawnościach i zgadze
  • polecane przy niedoborze soków trawiennych
  • łagodzą bóle menstruacyjne
  • podnoszą odporność organizmu
  • chronią przed przeziębieniami, grypą oraz infekcjami górnych dróg oddechowych
  • zapobiegają anemii
  • działają moczopędnie
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych
  • stosowane przy zapaleniu dróg moczowych
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy
  • polecane seniorom i osobom stale zmęczonym
  • opóźniają starzenie
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe
  • poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci
  • poprawiają elastyczność skóry
  • łagodzą trądzik i stany zapalne skóry
  • dogłębnie oczyszczają skórę i regulują wydzielanie sebum (dotyczy maseczek z czerwonych porzeczek)

czerwone porzeczki- wartości odżywcze




Uwaga!
  • porzeczki jedzone na czczo odświeżają, wzmagają apetyt, zaś zjedzone godzinę po posiłku, poprawiają trawienie
  • osoby z nadmiernym apetytem nie powinny przejadać się porzeczkami, bo mogą go dodatkowo pobudzać
  • sok z czerwonych porzeczek oraz świeże owoce zwalczają dolegliwości ciążowe, jak: zaparcia, zgaga, nadkwaśność - polecane w II i III trymestrze ciąży
  • soku z czerwonej porzeczki nie powinny spożywać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz ostrym zapaleniu błony śluzowej żołądka, zapaleniu wątroby i niskiej krzepliwości krwi


Ciekawostki:
  • czerwone porzeczki mają jedynie 56 kcal w 100g
  • posiadają niski indeks glikemiczny IG = 25
  • nie tylko owoce, ale również liście porzeczek wykazują właściwości lecznicze, np. jako okład trudno gojących się ran, podrażnień czy ukąszeń owadów - wszystko to dzięki ich działaniu grzybo- , bakterio- i wirusobójczemu
  • picie naparu z liści pomaga w przypadku biegunek czy zatruć wirusowych
  • maseczka z porzeczek rozjaśnia piegi

przepis z czerwonymi porzeczkami

4 komentarze:

  1. na moje bóle miesiączkowe to by raczej rady nie dały, ale tak to mają wiele właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka niepozorna roślinka, a takie właściwości. Uwielbiam ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porzeczki są tak zdrowym dla nas owocem, a mam wrażenie, że mało popularnym. Placuszki na pewno spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. naturalne pozyskiwanie witamin jest dużo elpsze niż suplementacja

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger