Ciasto kokosowe z porzeczkami

Ciasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce. Pianka jest budyniowa z dużą ilością wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉

Ciasto z kokosową pianką i porzeczkami

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 100 g wiórek kokosowych
  • około 500 g czerwonych porzeczek 
  • szczypta soli


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.

Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 21 x 31 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.

Czerwone porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy i obrywamy z gałązek.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. 
Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. 
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min.


Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami

Kruche ciasto z porzeczkami

Kruche ciasto z kokosową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny