Domowe lody i sorbety (test maszynki do lodów ProfiCook PC-ICM 1140 + opinia)

Lody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem.  Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i prosty skład, bez emulgatorów, zagęstników, syropu glukozowego i innych E-dodatków, których jest pełno w lodach kupnych. Takie domowe lody, wbrew pozorom, wcale nie są trudne do wykonania. A gdy mamy maszynę do lodów, ich przygotowanie staje się dziecinnie proste!
Do wyboru mamy lody przygotowane na bazie produktów mlecznych oraz sorbety przygotowane z owoców, wody i cukru. Dlatego przygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą).


Domowe lody i sorbety


Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie Profi Cook PC-ICM 1140.
Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż rozbija kryształki lodu i nadaje lodom odpowiednią konsystencję, a nas omija czynność kilkukrotnego mieszania masy lodowej co godzinę. Urządzenie wyposażone jest w dwuścienną misę mrożącą, której ścianki wypełnione są specjalnym płynem i aby zyskała właściwości mrożące, należy umieścić ją odpowiednio wcześniej w zamrażarce.
Za pomocą takiego urządzenia przygotujemy nie tylko tradycyjne lody czy sorbety, ale także mrożone jogurty, koktajle oraz zmrożone napoje.


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY



P.S. Poniżej znajdziecie nie tylko przepisy na lody i sorbety, ale także porady przydatne podczas ich przygotowania...




1) LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY:


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY


Składniki:
  • 250 ml mleka pełnotłustego
  • 400 ml zimnej śmietany 30% lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty)

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie schłodzone mleko miksujemy za pomocą miksera z zimną śmietanką oraz ekstraktem waniliowym, do połączenia składników.

Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 25-30 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY



2) LODY CZEKOLADOWE:


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

Składniki:
  • 250 ml mleka pełnotłustego
  • 400 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim czekolady - mleczną oraz gorzką. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie schłodzone mleko miksujemy za pomocą miksera z zimną śmietanką, do połączenia składników.

Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 25-30 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY




 3) SORBET CYTRYNOWY Z MIĘTĄ:


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże cytryny (skórka z 1 cytryny)
  • 15 listów mięty

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok. Z pozostałych 3 cytryn również wyciskamy sok. Sok cytrynowy przelewamy przez sitko i mieszamy z wystudzoną wodą z cukrem. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową i drobno posiekane listki mięty. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 30-35 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY




4) SORBET MALINOWY:


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

Składniki:
  • 500 g malin
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
Maliny miksujemy blenderem na gładki mus i mieszamy z wystudzoną wodą z cukrem. Jeżeli w sorbecie przeszkadzają nam pestki malin, to mus malinowy przed zmieszaniem z wodą możemy przetrzeć przez sitko. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 30-35 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY


Porady dotyczące przygotowania domowych lodów:
  • używamy dobrej jakości śmietanki 30% lub 36% przeznaczonej do deserów i ubijania, słodkiej, nieukwaszonej
  • mleko powinno być pełnotłuste, czyli 3,2% 
  • używamy dobrej jakości czekolad
  • zamiast cukru białego możemy użyć cukier trzcinowy lub kokosowy, a także ksylitol
  • miskę od maszyny Profi Cook wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 8-12 godzin. W zamrażarce powinna panować temperatura co najmniej  -18 stopni C. 
  • składniki na masę lodową też muszą być schłodzone w lodówce co najmniej 8 godzin
  • najpierw włączamy urządzenie, a później wlewamy do misy schłodzone składniki
  • czas pracy maszyny uzależniony jest od ilości masy lodowej oraz jej konsystencji
  • prosto z maszyny otrzymujemy lody miękkie. Jeżeli chcemy je gałkować, to należy przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na około 3-4 godziny

TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY
  • aby lody nie zamarzły na kamień w zamrażarce można dodać do nich odrobinę alkoholu (około 2 łyżki)
  • po wyciągnięciu z zamrażarki lody muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej
  • podczas przygotowania domowych lodów trzeba uzbroić się w cierpliwość, dlatego u mnie  miska od maszyny na stałe siedzi w zamrażarce, wtedy nie trzeba czekać na lody do następnego dnia
  • jeżeli lody nie mrożą się w maszynie to znaczy, że misa nie zostało odpowiednio długo schłodzona w zamrażarce
  • bez maszyny do lodów masę lodową trzeba kilkukrotnie mieszać co godzinę, aby pozbyć się kryształek lodu

TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY


A oto cechy urządzenia Profi Cook:
  • Obudowa ze stali nierdzewnej
  • Wyświetlacz LED 
  • Zegar cyfrowy z automatycznym wyłączaniem 
  • Zmienne ustawienie czasu (5-45 min.) 
  • Czas przygotowania (lody): 20-45 min.
  • Elektroniczny panel dotykowy z czujnikiem  
  • Pokrywa z otworem do napełniania 
  • Dwuścienna misa z chłodnią, wyjmowana dla łatwego czyszczenia 
  • Element mieszający z cichym silnikiem (12 W)
  • Wysoka stabilność dzięki gumowanym nóżkom
  • Pojemność: na lody do 1,8 litra 
  • W instrukcji znajdują się podstawowe przepisy na lody

TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

Zalety maszyny Profi Cook:
  • duża pojemność misy do lodów
  • cicha praca
  • nie trzeba pilnować masy lodowej - ustawiamy czas i możemy zająć się czymś innym
  • przygotowane lody są kremowe, bez kryształków lodu
  • nie ma konieczności wyciągania lodów z zamrażarki i mieszania co godzinę
  • możemy przygotować lody jakie tylko chcemy - bez cukru, wegańskie, bez laktozy
  • łatwo się czyści
  • ładnie się prezentuje
  • niska cena 

Wady maszyny Profi Cook:
  • misa mrożąca zajmuje dość dużo miejsca w zamrażarce
  • przy dłuższym użytkowaniu nagrzewa się silnik 

TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

Podsumowanie:

Maszyna do lodów Profi Cook PC-ICM 1140 (dostępna na stronie Clatronic.plidealnie sprawdzi się w domowych warunkach. Wykonana jest z wytrzymałego materiału, prosta w obsłudze i posiada funkcję samoczynnego wyłączania po upływie ustawionego czasu. A najważniejsze - bardzo dobrze mrozi masę lodową i przy tym jest cicha. Dzięki dużej pojemności misy można przygotować lody dla całej rodziny.
Plusem jest też jej niewygórowana cena.

Maszynę wypróbowałam także do przygotowania naturalnego jogurtu mrożonego ⇩


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY



Miękką masę lodową prosto z maszyny można również wykorzystać do przygotowania torcików czy kanapek lodowych ⇩


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY


Jeśli jesteś miłośnikiem lodów to taka maszyna to idealne rozwiązanie!

TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY


TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA + PRZEPISY

* Wpis powstał we współpracy z Clatronic







Komentarze

  1. Super urządzenie, nie ma to ja domowe lody. Tyle smaków, tyle możliwości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż takie domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Posiadam i moja opinia jest również pozytywna. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sprzęt, lody bym jadła i jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam zrobiłam 4 podejścia ani razu mi nie wyszla konsystencja lodów tylko shake.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed wykonaniem lodów miska musi być co najmniej 12 godzin w zamrażarce przy - 18 stopni, tak samo wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone w lodówce. Jeżeli miska na ma temperaturę pokojową lub jest za słabo zmrożona to lody nie wyjdą.
      Powyżej są porady jak wykonać lody i mi się jeszcze przez prawie rok nie zdarzyło by lody nie wyszły, czasem wychodzą nawet za bardzo zmrożone i przylegają mocno do ścianek miski, że trzeba zeskrobywać

      Usuń
    2. Trzymałam 14 godzin, obniżyłam temperaturę tak, że mi w lodówce zaczęły podmarzać rzeczy i niestety bez poprawy :(

      Usuń
    3. Wkładamy do zamrażarki, nie do lodówki

      Usuń
  6. mam pytanie, czy miska zmieści się w każdej, nawet małej zamrażarce. Nigdzie nie mogę znależc wymiarów samej miski, są tylko wymiary samego urządzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miska ma średnicę niecałe 20 cm i wysokość niecałe 15 min
      U mnie mieści się w szufladzie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny