Kuchenna Apteka #31 - Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do najsmaczniejszych olejów jakie znam. Popularny w krajach Europy południowo-wschodniej, zwłaszcza w Austrii, Słowenii i na Węgrzech. W Polsce to wciąż mało znany olej, a szkoda... 
Jego zastosowanie jest dość szerokie, bo można go używać nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce oraz w celach leczniczych. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów i wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, m.in. pomaga w walce z pasożytami przewodu pokarmowego, chroni przed chorobami układu krążenia i innymi chorobami cywilizacyjnymi, zapobiega przerostowi gruczołu krokowego.
W kosmetyce wykazuje działanie regenerujące i nawilżające - korzystnie wpływ na stan skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. 
W kulinariach wykorzystuje się go wyłącznie na zimno, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych - jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, sałatek, surówek, sosów, past oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika.
Ze względu na wyjątkowe właściwości warto wprowadzić go do swojej diety, ale trzeba wiedzieć jakie ilości spożywać, aby wyszło nam to na zdrowie. Bo nawet najzdrowszy produkt w nadmiarze może zaszkodzić!




Olej z pestek dyni to źródło:
  • przeciwutleniaczy, m.in. kwasów fenolowych, chlorofili oraz karotenoidów
  • witaminy A
  • witaminy D
  • witaminy E
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • selenu
  • potasu
  • cynku
  • magnezu
  • żelaza
  • fosforu
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6)
  • fitosteroli
  • kukurbitacyny – alkaloidu, który paraliżuje układ nerwowy pasożytów
  • skwalenu (należy do lipidów) - jest metabolicznym prekursorem cholesterolu i innych steroli,  pełni szereg ważnych funkcji, wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze
  • tryptofanu - aminokwas, który pełni wiele funkcji w organizmie, min. bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny - wpływa na dobrą kondycję psychiczną


Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni:
  • polecany w walce z pasożytami przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty, owsika)
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • zapobiega chorobom układu krążenia
  • hamuje agregację płytek krwi
  • obniża poziom cholesterolu LDL
  • obniża ciśnienie krwi
  • wspomaga pracę wątroby
  • reguluje perystaltykę jelit
  • polecany osobom z problemami trawiennymi
  • pomaga przy zespole jelita drażliwego
  • ma właściwości przeciwwrzodowe 
  • reguluje metabolizm
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • wspomaga leczenie depresji
  • poprawia pamięć i zdolność koncentracji
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych
  • pomocny przy schorzeniach prostaty - korzystnie wpływa na pracę gruczołu krokowego, zapobiegając jego przerostowi
  • obniża poziom dihydrotestosteronu, czyli DTH - to hormon odpowiedzialny za nadmierny rozrost prostaty i łysienie typu męskiego (dzięki fitosterolom)
  • wspomaga potencję
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne
  • pomocny w alergii
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • nawilża skórę
  • łagodzi stany zapalne skóry
  • pomaga w walce z trądzikiem i opryszczką
  • usuwa rozstępy, przebarwienia oraz blizny





Uwaga!
  • olej z pestek dyni zawiera duże ilości kwasów omega-6, a śladowe ilości kwasów omega-3, dlatego stosunek omega-6 do omega-3 jest niekorzystny. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy pamiętać o ich osobnym dostarczaniu do organizmu poprzez spożywanie m.in. oleju lnianego, siemienia lnianego, tłustych ryb morskich
  • olej zachowuje swoje właściwości wyłącznie, gdy jest wyciskany na zimno (w temperaturze do 40°C) i nierafinowany
  • spożywamy go tylko i wyłącznie na zimno!
  •  dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki dziennie u dzieci i 2 łyżeczek u dorosłych
  • w terapii przeciwpasożytniczej zaleca się zażycie środka przeczyszczającego około dwie godziny po spożyciu oleju, ponieważ paraliż pasożytów jest tymczasowy i  gdy ustąpi, to robaki powrócą do pełnej aktywności
  • kurację przeciwpasożytniczą należy stosować na czczo
  • przed każdą kuracją należy się skontaktować z lekarzem


Ciekawostki:
  • aby wyprodukować 1 litr oleju potrzeba około 2,5 kilograma pestek, czyli około 30 dyń
  • po otwarciu można go przechowywać do 3 miesięcy w lodówce
  • zawiera ponad 18% nasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 33% kwasów jednonienasyconych i aż 47% kwasów wielonienasyconych
  • w 100 g zawiera 900 kcal
  • w Austrii dodawany jest do wielu potraw, min. do sernika wiedeńskiego 





Olej z pestek dyni oraz inne oleje tłoczone na zimno znajdziecie w Olejarni Niwki





Dodatkowo dla wszystkich moich czytelników jest rabat 5% 

ważny do października 2019 roku 
Wystarczy w polu Kupon rabatowy wpisać 'kuchniamagdaleny'






* Wpis powstał we współpracy z Olejarnia Niwki





Komentarze

  1. Oleje tłoczone na zimno powinny być w każdej kuchni, nie dość że zdrowe to jeszcze doskonale smakują

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny