Produkty naturalne Schronisko Smaków Magda Gessler

"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale nie o menu restauracji tu będzie mowa, a o sklepie internetowym (klik), gdyż "Schronisko Smaków" to również producent naturalnych wyrobów, które możemy zamówić online z dostawą prosto do naszego domu.
Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi...




Degustowane przeze mnie produkty:


1) Chleb żytni razowy

To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni.
Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów.
Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień.





2) Wędliny wędzone

Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny.
Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane są w całości i pakowane próżniowo. Należy je spożyć w przeciągu 12 dni.




Kiełbasa bukowiańska wędzona to kiełbasa o prostym, a zarazem doskonałym składzie. Intensywnie uwędzona, nie za tłusta, nie za słona - wprost idealna! Choć nie jestem fanką kiełbas to taką zjadłam z wielką przyjemnością. Naprawdę jest to produkt najwyższej jakości! Kilogram kiełbasy powstaje z nie mniej niż 1,3 kg świeżego mięsa wieprzowego. Kiełbasa pakowana jest próżniowo i należy ją spożyć w przeciągu 10 dni.




3) Serki z gór wędzone

W okresie zimowym produkowane są z mleka krowiego, gdyż owcze nie jest dostępne. Natomiast w okresie letnim oscypki są z prawdziwego owczego mleka. Wędzone są naturalnym dymem bukowym. A w smaku genialne!
Jestem wielką fanką oscypków i zawsze gdy jestem w górach muszę je kupić. Jednak nie raz trafiłam na kiepską jakość tych serków - były zbyt słone lub suche jak wiór, że nie dało się ich w ogóle zjeść.
Te były idealne zarówno pod względem uwędzenia, jak i słoności. Tak dobrych oscypków nie jadłam chyba nigdy w życiu (serio!). Pochłonęliśmy je tak szybko, że zanim się obejrzeliśmy, talerz był już pusty. Prawie wyrywaliśmy sobie je z rąk 😉
Serki również są pakowane próżniowo, po 3 sztuki, a data ważności to 8 dni.




4) Cytryny w słoiczkach... z żurawiną oraz z rumem i miodem

W tych małych, szklanych słoiczkach zamknięta jest prawdziwa rozkosz dla podniebienie. Całe plasterki cytryn z żurawiną lub z rumem w syropie miodowym to idealny dodatek do herbaty, lemoniady lub deserów. Te z rumem świetnie sprawdzą się w zimowe wieczory.
Naturalny skład, bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem Bio i nie są niczym pryskane, woskowane i nasączane.
A oto skład:
Cytryny z żurawiną: cytryny ekologiczne z certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny
Cytryny z rumem i miodem: cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały,mieszanka naszych przypraw




5) Syropy owocowe

I to kolejny owocowy produkt o prostym naturalnym składzie - tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Takie syropy robiła kiedyś moja babcia.
Syropy nie zawierają barwników, konserwantów, zagęszczaczy, syropu glukozowo-fruktozowego, a dzięki naturalnej pasteryzacji ich data ważności jest nie krótsza niż pół roku.
Idealne do wody, herbaty lub lemoniady.
Do wyboru mamy kilka smaków: syrop z malin, syrop z żurawiny, syrop z pigwy, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z czarnej porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem




6) Konfitury i powidła

Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast.
W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin....




7) Dodatki

Musztarda chrzanowo- miodowa to najlepsza musztarda jaką jadłam. Musztarda jest ostro-słodka z całymi nasionami gorczycy. Idealnie zbilansowany smak ostrego chrzanu i słodkiego miodu dają niezwykłe doznania smakowe. Pierwszy raz w życiu zachwycałam się musztardą po oblizaniu łyżeczki 😉
Oczywiście, jak we wszystkich produktach, tutaj skład też jest prosty, bez chemii:
woda, chrzan (27 procent), miód (17%), nasiona gorczycy białej, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy





Chrzan to moje małe uzależnienie. Po prostu go uwielbiam. Nie wyobrażam sobie wędliny bez chrzanu. Jednak nigdy nie kupuję go w sklepie, bo skład ma wiele do życzenia. Zawsze u nas w domu chrzan robi mój dziadek i do tej pory był to najlepszy chrzan jaki jadłam. Ale niestety teraz muszę mojego dziadka przeprosić, bo ten chrzan jest lepszy. 
Idealnie skomponowane składniki tworzą genialny smak. 
W porównaniu z tymi sklepowymi, ten chrzan wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość chrzanu (aż 75%) i brak jakichkolwiek zagęszczaczy, konserwantów i ulepszaczy.
Oto skład:
korzeń chrzanu (75%), cukier, woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól



Ketchup powstaje z najlepszej jakości polskich pomidorów. Na 1 kg ketchupu przypada 2,2 kg pomidorów. Kiedyś ketchup robiła moja mama i ten smakuje tak samo - domowo i naturalnie.
Skład ketchupu to:
przecier z przetartych pomidorów (75%), cebula, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, czosnek

Ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do obiadu, mój ulubiony dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa.
Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje:
burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól





Podsumowując:

Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler" to produkty najwyższej jakości - widać to po składzie, ale też czuć już od pierwszego kęsa. Dzięki nim można poczuć prawdziwy smak jedzenia, który w obecnych czasach coraz mniej jest nam znany, za sprawą wszechobecnej chemii. 
Wyróżnia je to, że są produkowane ze starannie wyselekcjonowanych, naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. To produkty nagradzane na festiwalach.
Tym jedzeniem można naprawdę się delektować i zachwycać! 

Jeżeli chodzi o przesyłkę to nie ma co się obawiać. Wszystkie produkty szklane były porządnie zapakowane w folię bąbelkową i przyszły do mnie w całości. Wędliny były zapakowane próżniowo, a chleb w papierowej torebce. Nic się nie pogniotło, a zaznaczam, że paczka szła przez całą Polskę - z gór nad morze 😉




Koniecznie zajrzyjcie do sklepu internetowego, bo produkty, które opisałam to kropla w morzu - tam jest więcej takich pyszności!


* Wpis powstał we współpracy ze sklepem Schronisko Smaków






Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny