Ptasie mleczko z galaretką z zielonej herbaty

Dawno mnie tu nie było... Jestem tu pierwszy raz w Nowym Roku, a mamy już luty. Nawet nie wiem kiedy ten miesiąc minął. Musiałam zwolnić tempo, gdyż potrzebowałam trochę czasu dla siebie, aby co nieco przemyśleć... Ale już wróciłam i będzie mnie tu coraz więcej 😉

Zaczynamy na słodko, prostym deserem - domowym ptasi mleczkiem... z jogurtu naturalnego z dodatkiem galaretki z zielonej herbaty Teekanne, oblanym gorzką czekoladą. Pychotka! Jest z nim niewiele pracy, a smakuje naprawdę znakomicie! Puszysta pianka jogurtowa w gorzkiej czekoladzie - ciężko się jej oprzeć 😉 A co najważniejsze, nie jest ono tak przesłodzone jak kupne i ma mniej kalorii. Dodatek galaretki z zielonej herbaty sprawia, że smakuje oryginalnie. Fani ptasiego mleczka z pewnością będą zachwyceni!



Składniki:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 torebki zielonej herbaty Teekanne
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:

Do dużej miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką lub mikserem.
2 łyżeczki żelatyny zalewamy małą ilością zimnej wody w celu napęcznienia, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu z cukrem i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Otrzymaną masę wykładamy do form silikonowych na batony (wymiary 12 x 4 cm), wypełniając 3/4 ich objętości. Jeżeli nie posiadamy takich form na batony, to możemy użyć keksówki o wymiarach 25 x 12 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę jogurtową wkładamy do lodówki, do momentu stężenia, a w tym czasie przygotowujemy galaretkę z zielonej herbaty.

Torebki zielonej herbaty umieszczamy w kubku, zalewamy ok. 200 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2-3 min. Herbatę słodzimy 1-2 łyżeczkami cukru, w zależności jaka ma być słodka.
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z gorącą herbatą. Lekko studzimy i wylewamy na stężałą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki, do stężenia.

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Studzimy. 
Gotowe ptasie mleczko wyjmujemy z form, kroimy na kawałki o wymiarach około 6 x 4 cm i oblewamy chłodną czekoladą. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, w celu zastygnięcia czekolady.

  
  
  
  
  

* Wpis powstał we współpracy z Teekanne



Komentarze

  1. chętnie zrobię, mam nadzieję że będą tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyyycha. Jestem ciekawa czy można użyć oleju kokosowego zamiast masła???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny