Potrawka gołąbkowa

Szybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie. W ten łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉


Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1/2 główki kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka z mięsem. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory w puszce i wlewamy sok pomidorowy oraz bulion. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie gdy całość będzie zbyt gęsta możemy dodać bulionu w takiej ilości, aby konsystencja potrawki nam odpowiadała. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.


  

  

Komentarze

  1. W tak niecodziennej formie gołąbków jeszcze nie jadłam...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny