Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną

Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej.
Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy gotowy bulion jej wykonanie zajmuje niecałe 30 minut.

Dzięki temu, że pieczarki są dostępne przez cały rok to można się taką zupką rozkoszować o każdej porze roku 😉


Składniki:
  • ok. 700-800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, a następnie pieczarki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy.











Komentarze

  1. Bardzo lubię takie aromatyczne i rozgrzewające dania- idealne na jesienne popołudnia...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno już nie jadłam zupy pieczarkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie i dawno nie jadłam, musze nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka duża ilość pieczarek to podstawa <3 :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny