Spaghetti Aglio Olio

Klasyczne włoskie danie z makaronem - spaghetti aglio olio to nic innego jak makaron z oliwą z oliwek, czosnkiem, papryczką chili oraz zieloną pietruszką. Jest to najprostsze danie jakie znam, ale zarazem doskonałe w tej prostocie! Tylko 5 prostych i tanich składników, a jego wykonanie zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. To idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni lub gdy lodówka świeci pustkami. Niewielkim kosztem możemy mieć obiad w najlepszym włoskim wydaniu. Jest tak dobre, że na jednym talerzu się nie skończy 😉
Nie zawsze więcej znaczy lepiej, aby się o tym przekonać trzeba koniecznie spróbować!



Składniki:
  • ok. 250 g makaronu spaghetti
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 4-5 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Papryczkę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Następnie kroimy na bardzo drobne kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek, a następnie papryczkę. 


Smażymy kilka minut na małym ogniu, aby aromat czosnku oraz chili przeszedł do oliwy, co chwilę mieszając. Uważamy by czosnek się nie przypalił, gdyż będzie wtedy gorzki.

Gotowy makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do czosnku i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i całość dokładnie mieszamy. 


Przyprawiamy do smaku solą.
Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.


Spaghetti

Spaghetti z czosnkiem i chili

Makaron z czosnkiem i chili

Makaron aglio olio

Aglio Olio

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny