Piernikowe powidła śliwkowe

Fantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów.
Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉



Składniki:
  • 1,5 kg śliwek
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)
  • 30 g przyprawy do piernika (bez cukru)

Wykonanie:

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki mus.
Ponownie stawiamy na mały ogień i dodajemy połamaną czekoladę gorzką oraz mleczną, a także przyprawę do piernika. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści. Następnie gotujemy do momentu, aż powidła zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
Słoiki dokładnie myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 min. Do gorących słoików nakładamy gorące powidła i mocno zakręcamy. Napełnione słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temp. 120 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury odliczamy 20-30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie jeszcze ciepłe słoiki ustawiamy do góry dnem, do momentu aż staną się zimne. Przechowujemy w chłodnym miejscu.







Komentarze

  1. Pychotka, muszą świetnie smakować i rewelacyjnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany...przełożyć tym świąteczny piernik... lecę do warzywniaka po śliwki!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam powidła :) Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham powidła :) Te chyba wyjadłabym prosto ze słoiczka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Te powidła wyjadałybyśmy łyżkami <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu, wiesz, że sprawiłaś, że zapachniało mi świętami? :) czary w małym słoiku. W tym roku też przyrządziłam śliwkę z czekoladą, ale bez nuty piernikowej. A jaki pomysł! Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo miło mi się zrobiło :)
      Pozdrawiam również!

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny