ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa)

Spaghetti bolognese jest w moim domu bardzo lubiane, ale bywa tak, że w standardowej wersji często przejada się i szuka się nowych form... Tak właśnie powstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola. Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać jak dobra była ta zapiekanka 😉 Z takimi składnikami zapiekanka nie mogła się nie udać!



Składniki:
  • 250 g makaronu penne Incola
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 125 g sera mozzarella (1 kula)
  •  2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  •  1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego. Makaron zalewamy gotowym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po upływie 15 min., zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Podajemy na ciepło.











* Wpis powstał we współpracy z Incola




Komentarze

  1. Uwielbiam makaron w każdej postaci...i ten przepis muszę spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zapiekanka <3 Zjadłybyśmy z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam...Incolę znany :) Ale akurat kupujemy chleby i bułki, makarony dużo rzadziej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że i ja mogłam poznać produkty Incola :)

      Usuń
  4. U mnie tez spaghetti mogłoby gościć codziennie, taka zapiekanka to fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie zapiekanki mogę jeść dzień dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny