WARZYWNA ZAPIEKANKA FRANCUSKA

Szybki obiad gotowy w 30 minut - w tym tylko 10 minut naszej pracy. Ja go nazywam obiadem z gotowców, gdyż do jego przygotowania używamy gotowej mieszanki warzyw na patelnię oraz gotowego ciasta francuskiego. Idealnie się sprawdzi, gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni oraz wymyślanie wykwintnych dań. Zapiekanka, mimo że wykonana z tak prostych składników, to smakuje wybornie, a podany sos czosnkowy doskonale dopełnia jej smaku. 
Uwielbiam takie proste, a zarazem pyszne dania ❤



Składniki:
(2 porcje)
  • 1 op. warzyw na patelnię po włosku
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
Sos czosnkowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę warzyw na patelnię. Smażymy około 10-12 min., a następnie przyprawiamy dołączoną mieszanką przypraw i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta francuskiego i na środek jednej połowy wykładamy warzywa z patelni. Krawędzie ciasta smarujemy wodą i ciasto składamy na pół, dokładnie sklejając brzegi ( np. za pomocą widelca). Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło i najlepiej z sosem czosnkowym...

Sos czosnkowy:
W misce łączymy majonez z jogurtem greckim. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos przechowujemy w lodówce lub podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.












Komentarze

  1. Świetna propozycja na obiad lub kolację :) Lubię takie szybkie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowce nieraz potrafią uratować życie :D Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest dowód na to, ze zapiekanki mogą być również fit! Dziękuje za super przepis. Fajnie, że dodałaś zdjęcia jak to wszystko wygląda etapami:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. woow pysznie wygląda i ta skórka

    OdpowiedzUsuń
  5. z przyjemnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak proste, a jakie efektowne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię ciasta francuskiego w takiej wersji. Tylko na słodko <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny