Galaretkowiec jogurtowy

Znany galaretkowiec w wersji mniej kalorycznej, bo na jogurcie naturalnym zamiast śmietany kremówki. Bardzo efektowny i pyszny deser na zimno, wykonany zaledwie z kilku składników. Jest to chyba najprostszy deser jaki robiłam, a w smaku wyśmienity - nie za słodka lekka i delikatna pianka jak ptasie mleczko. Dzieci go uwielbiają. Idealny na każdą okazję, a także i bez okazji 😉




Składniki:
  • 1000 g jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4 galaretki: niebieska, pomarańczowa, czerwona, zielona
  • 6 łyżeczek żelatyny



Wykonanie:

Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody. Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę i mieszamy.

Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Do dużej miski przelewamy jogurty naturalne, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu z cukrem i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy dokładnie łyżką. 

Otrzymaną masę wylewamy do formy z kominem o średnicy 23-25 cm. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz. do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce.

Rada:
Aby wyciągnąć deser z formy, należy na chwilę formę włożyć do ciepłej wody.





Komentarze

  1. Pięknie wygląda, według mnie pasuje na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Magda ma rację- na karnawał idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla małych łakomczuszków deser idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczególnie spodoba się dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygląda, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco i ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, prosty i pyszny deser. Często przygotowuje go moja teściowa dla dzieci ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to później wyciągnąć z tej formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy formę z deserem włożyć na chwilę do ciepłej wody :)

      Usuń
  9. W dzieciństwie nasza mama często go nam robiła i też na jogurtach :D Pycha taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda po prostu niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny