Pieczone ziemniaki z posypką

Oto pomysł na domowy fast food, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu 😉 Przepis inspirowany jest popularnym na Podkarpaciu fast foodem tj. frytkami z posypką. Do tej pory myślałam, że jest on znany w całej Polsce, a okazało się, że w Gdańsku jednak nikt go nie zna...A wy znacie frytki z posypką?
Posypka w oryginalnej wersji to nic innego jak kawałki kurczaka z sałatką, najczęściej z kapusty pekińskiej oraz warzyw: papryka, pomidor, ogórek, cebula, a wszystko to polane jest sosem.
U mnie posypka jest nieco inna...bo jest zapieczona razem z ziemniakami i składa się z kawałków kurczaka, pieczarek oraz sera żółtego - wychodzi taka a'la zapiekanka. Do tego można podać osobno sałatkę z warzyw i koniecznie ulubiony sos. Rewelacja!



Składnik:
(na 4 porcje)
  • 5 ziemniaków
  • 1 filet z kurczaka
  • 4-5 pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 3-4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka lub przyprawy kebab-gyros
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy. Mniejsze ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe - w grubsze słupki. W misce mieszamy 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak&Bazylia z solą oraz pieprzem. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość Oleju Wielkopolskiego Rzepak&Bazylia i wrzucamy kurczaka. Przyprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Przenosimy na talerz.
Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki, a następnie smażymy na tym samym oleju co wcześniej smażyliśmy kurczaka, do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Przenosimy na talerz.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy ziemniaki się już upieką, układamy je jeden obok drugiego, tak aby były ściśnięte (mogą nawet zachodzić na siebie). Na ziemniaki wykładamy kurczaka, następnie rozkładamy pieczarki i wszystko posypujemy serem (powinien nam powstać taki mały kopczyk 😉). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min., aż se się ładnie roztopi.
Podajemy z ketchupem lub sosami, np. czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw.




















Przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne :) Lubię dania z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszymy o frytkach z posypką :D
    Ojej takie ziemniaczki to musi być cud, miód <3

    OdpowiedzUsuń
  3. o to to, to muszę zrobić. Bardzo lubie takie kombinacje! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne te ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ty jesteś z Rzeszowa to pewnie znasz frytki z posypką?

      Usuń
  5. Ale mi smaka narobiłaś, świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś coś podobnego ;) takie fast foody lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe i bogate połączenie. Zjadłabym teraz ziemniaki z pieczarkami i serem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie każde ziemniaki nadają się na to danie. Z ziemniaków sałatkowych wyszło pyszne, z mączystych kulinarna katastrofa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwne! Bo wydawałoby się, że te mączyste do pieczenia się nadają :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny