SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI

Pyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z borówkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli pierników to prawdziwa gratka 😉 Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka 😉
Do deseru podałam wodę z owocami, która świetnie gasi pragnienie.


Składniki:
(na 2 porcje)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 12-14 szt. pierników lukrowanych
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • garść borówek
  • garść czerwonych porzeczek

Wykonanie:

Owoce myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy mleko oraz śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokruszone pierniki ( odkładamy 2 sztuki do dekoracji). Mieszamy, aż pierniki całkowicie się rozpuszczą, wtedy ściągamy z ognia i blendujemy na gładki sos. Ponownie ustawiamy garnek na ogniu i delikatnie podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Gdy jest za mało słodki możemy dodać cukru pudru i mieszamy, aż się rozpuści. Sos lekko studzimy.
Na dnie pucharków układamy owoce ( kilka sztuk odkładamy do dekoracji) i zalewamy je sosem piernikowym. Wierzch dekorujemy odłożonymi piernikami oraz owocami. Schładzamy w lodówce.

Do wody mineralnej dodałam borówki, czerwone porzeczki, plasterki cytryny oraz listki mięty.
Taką wodę możemy również zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub na siłownię w bidonie/butelce ze specjalnym wkładem na owoce bądź kostki lodu - dostępne w sklepie TarkaiMiarka







P.S. Bidon/Butelka z pojemnikiem na owoce bądź lód dostępna jest w różnych kolorach w sklepie TarkaiMiarka:

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny